Ingatlan fotózás, lakás fényképezés sík-panoráma felvételekkel. 

 

Alaprajz készítés  helyszíni felmérés, vagy skicc alapján, digitális készítésű grafikával. Minden típusú hirdető oldalon és egyéb webes felületen megfelelően alkalmazható formában, méretben, valamint fájlkiterjesztésben. Az ingatlan fotózás alkalmával elkészített fotók mellett, a lakás beosztását dokumentáló rajzot is nagyon fontosnak tartom a hirdetésekben megjelentetni. Természetesen reálisan tartva a helyiségek méretarányait és az égtáj jelölés alkalmazását, ami nagyon fontos az ingatlanoknál, hiszen ki nem szeretné tudni, hogy valóban napsütötte világos a meghirdetett lakás.

A lakásoknál szereplő alapterület meghatározása több féle módon szokott történni. Az okok lehetnek műszaki szempontúak, vagy egyéb sajátos helyzet vezérelte felmérés eredményei. Én két alapesetre szeretek odafigyelni. Ez pedig a falazat alapterületével együtt számított teljes alapterületi terjedelem, másik mód a falak határain belüli, összes helyiség alapterületének összeadott eredménye. Ezek az eredmények egy panel építésű ház lakásán belül nem mutatnak túl nagy különbséget, de ha megnézünk egy klasszikus építésű nagyméretű polgári lakást, annak az alapterületi meghatározásánál, már akár tíz négyzetméter különbség is lehet, a hasznosan berendezhető alapterület rovására, mivel nem ritka a hatvan centiméter vastag tartófalak jelenléte. Vagyis egyes esetekben, nem árt pontosan kitérni az eladó által meghatározott alapterület pontosságára.

Az alábbi néhány mintát a külleme és elkészítési stílusa miatt mutatom be ezen az oldalon, remélve, hogy közérthető, átlátható és elfogadható mindenki számára.
 
Alaprajz készítés - minta (1.)
Alaprajz készítés, alaprajz minta, eladó, kiadó ingatlanokhoz. Egyszerű és áttekinthető formában.
 
 
Alaprajz készítés - minta (2.)

Ingatlan fotózás, alaprajz készítés helyszíni felmérés, vagy kapott skicc alapján.

A rajzok az alábbi két módon készíthetők el:

Egyik formája az, amikor felmérem személyesen az ingatlant (többnyire lakást) és ennek alapján készítem el az alaprajzot. Természetesen itt nem „műszaki” rajzról van szó, hanem egy mindenki számára érthető és áttekinthető formáról. Ennél ugyanis az a lényeg, hogy az érdeklődő minél könnyebben bele tudja magát helyezni (képzelni) a vázolt ingatlan valóságába. Valamint ha már esetleg egy komoly és potenciális vevőről (vevőjelölt) van szó, akkor a helyiségeket használati szempontból is át tudja tekinteni.


A másik (mindenki számára egyszerűbb) megoldás az, amikor van az ingatlanról műszaki rajz. Ekkor ezt rajzolom át „közérthetőbb” formára, mert nem mindenki szeret böngészni és kutakodni a profi építészek rajzaiban. Ezen megoldáson belül az alternatíva az, ha nincs eredeti alaprajz, akkor az ingatlan tulajdonos saját maga méri fel és rajzolja le papírra, egyszerű skicc formájában a helyiségeket, hozzáadva természetesen a fontos méreteket és ennek alapján készítem el az alaprajzot.


Meg kell jegyeznem, hogy én mindig először ez utóbbi megoldást szoktam javasolni, sőt sok esetben inkább kérni. A meglévő rajzi dokumentumok birtokában, vagy a tulajdonos által felskiccelt papírformájú rajz esetében nincs
plusz költség és ha én mérem fel az ingatlant, akkor a felmérésre fordított idő értékes (néhány esetben) órákat vesz el a fotózás idejéből.Alaprajz készítés megrendelhető: http://www.fotofenykep.hu
Alaprajz készítés - minta (3. a, b)

A most következő két alaprajzon, (melyek azonos lakást mutatnak be, csak egy apró változtatást tettem a falak rajzolati kitöltésénél, de így mégis más hatást keltenek) az előzőekhez képest már több adat van feltüntetve. Természetesen korántsem tartalmazza az összes méretadatot, hiszen bemutatási szempontból erre itt nincs is szükség. Csupán egy lehetőséget vázol a részletes rajz elkészítésének mintájára. A másik ok, amiért betettem ennek az alaprajznak ezt a két változatát az, hogy ennek a lakásnak a beosztása, szobák és kiszolgáló helyiségek elhelyezkedése nekem nagyon tetszik és borzasztóan praktikusnak, valamint élhetőnek találom. Az ilyen típusú részletes alaprajz tulajdonosi felhasználása az átépítés, felújítás, esetleg új bútor megvétele, vagy beépített bútorok tervezésénél nagyon hasznos. Mindenesetre, ha valaki annyira ki szeretné szolgálni az ingatlan eladásakor a vevőjelölteket, hogy meglepi őket ilyen részletes rajzokkal, akkor annak sincs akadálya.

                              Az alábbi (a) alaprajz fotó nagyítása                                                                 Az alábbi (b) alaprajz fotó nagyítása
Ingatlanok alaprajzának elkészítése. www.fotofenykep.huAlaprajz készítés, digitális grafikával. www.fotofenykep.hu
 
 
A rajz kinagyítható, a képre kattintva.

Lakás részletes alaprajzának nagyítására kattintson az alaprajzra.

 
 Alaprajz készítés - minta (4.)

A jobboldali kisebb méretű alaprajz (nagyítva megnézhető, ha rákattint), egy 147 négyzetméteres lakást ábrázol, szintén részletesen beméretezve. Ennek a lakásnak az elrendezése szintén sok praktikus megoldást tartalmaz. A több helyre elosztott tárolók és gardróbok szinte korlátlan lehetőséget kínálnak a rend maradéktalan fenntartására, mert még a "jó lesz ez majd valamire" kategóriájú holmiknak is helyet biztosít. A terasz teljes hosszában követi a lakás hosszát és gyönyörű kilátást nyújt mindhárom Délnyugati fekvésű szobából, melyek ablakai a padlózattól a mennyezetig engedik látni a panorámát. Igazán örömteli lakhatást biztosítanak, az ilyen célszerű elrendezési tervvel készített otthonok.
 
Mivel én a fentebb bemutatott és ehhez hasonló, a mai "divatnak" nem megfelelően látványos alaprajzok híve vagyok, ezért nem használok az internetről letölthető és "praktikusan" működtethető alaprajz készítő programot. Ezek a programok nagyon látványosan, mintegy "látványtervet" készítenek. A gyanútlan és persze hozzá nem értő nézelődőknek (rosszabb esetben vásárló szándékkal rendelkezőknek) téves útmutatással bírnak ezek a rajzok. Rögtön a lenti képen rengeteg (habár "szemet gyönyörködtető") félrevezető adatot sugallnak, leginkább a berendezés darabjainak egymáshoz való arány-viszonyainak tévedésével és pontatlanságaival. Nem beszélve arról az alapvető tévedésről, hogy ezeknek a rajzocskáknak semmi közük a valósághoz (hiszen nem az eladó lakás berendezését tárja elénk,- erre volnának a fotók) mert a berendezés dokumentálása csak akkor lenne fontos, ha azoknak is tudjuk a pontos méretét. Természetesen a tartozéknak számító beépített tárgyak, mint a gáztűzhely, WC, fürdőkád, mosogató, radiátor, stb. megléte és elhelyezkedése (mérete) a lakáson belül fontos, hiszen ezeket is megveszi a lakásvásárló a lakással együtt.
 
Íme, egy nagyon látványos, de műszaki (valós) tartalmában egy kicsit furcsa lakás alaprajz!

Lakás alaprajz, az interneten fellelhető és kevésbé korrekt típusból.

Ennél az ábránál, több kérdés merült fel bennem!

Bizonyos arányokat nem nagyon értek, de az igen furcsa,
hogy a zongora ennyire picike akár az ágyhoz, akár a
fotelhez viszonyítjuk. A foteleket és az ágyakat sem érde-
mes egymáshoz passzítani, mert itt együtt lakik Hófehérke és legalább egy törpe. Lehetne ez a felfedezés akár humoros is, de valljuk be, ha beleképzeljük magunkat a vevő helyébe, rögtön nem vicces, hanem bosszantó. Szinte rögtön elmegy a kedvünk az egésztől, mert rájövünk, hogy az adatok torzak és valótlanok, tehát vajon a többi információnak mennyi hitele lehet. A padlózat mintája is meglepő számomra. Mennyi köze lehet a valósághoz? Egyáltalán mi a célja és az értelme ezeknek a formáknak? Persze ne keseredjünk el, nem minden ilyen látványos alaprajz ennyire felületes és van, aki időt és energiát nem kímélve, hosszas méricskélések után valós arányokat mutató rajzokat készít. Én mégis azt mondom, hogy törekedjünk ezen a téren inkább a pontosságra és ha ez megvan, akkor jöhetnek a szépítési munkák.

Utószó gyanánt hozzátenném, hogy számomra az ingatlan eladását segítő és kiszolgáló tevékenységekhez ugyanúgy hozzátartozik a jól és az igényeknek (műszakilag és szakmailag) megfelelően elkészített fotó is mint a fentiekben taglalt alaprajz.


Bányai Viktor fotós, ingatlan fényképész